Asiakastuki

Asiakastuestamme löydät vastaukset liittymäongelmiin, sekä ohjeet sähköpostiasetuksiin

IPv4:
217.119.36.4
217.119.37.4

IPv6:
2a00:1190:53:1::1
2a00:1190:53:2::1

Yllä ilmoitettuja DNS-nimipalvelinosoitteita voidaan käyttää kaikissa SuomiComin yhteyksissä. Kyseiset nimipalvelinosoitteet jaetaan myös DHCP:llä dynaamisiin IP-osoitteisiin. SuomiComin nimipalvelimet tukevat DNSSEC-validointia.

Verkkotunnusasiakkaat käyttävät nimipalvelimina palvelimia ns1.suomicom.fi, ns2.suomicom.fi ja ns3.suomicom.com. Nimipalvelindelegaatiot ilmoitetaan domainin registrarille. SuomiCom asettaa nimipalvelindelegaatiot asiakkaan puolesta, jos verkkotunnus rekisteröidään SuomiComin kautta.

ADSL-, VDSL2- ja kiinteistöliittymissä DHCP-palvelin jakaa automaattisesti liittymään dynaamisen IP-osoitteen. Liittymiin voi kuulua myös kiinteä IP-osoite, jonka saat käyttöösi olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme. Kiinteitä IP-osoitteita ei jaeta liittymään DHCP:n avulla, vaan osoite on määritettävä verkkolaitteelle käsin.

Yritysliittymissä asiakkaan käyttöön on varattu staattinen IP-verkko, jonka tiedot toimitetaan asiakkaalle liittymän toimituksen yhteydessä.

Perinteiset IPv4-osoitteet ovat käymässä vähiin verkkoon liitettävien laitteiden maailmanlaajuisen räjähdysmäisen kasvun vuoksi ja vanhat osoitteet korvataan tulevaisuudessa seuraavan sukupolven IPv6-osoitteilla. Uuden protokollan ansiosta osoitteita riittää maailman jokaisen nettiin liitettävän laitteen käyttöön.

Vanhat IPv4-osoitteet (esimerkiksi 192.168.0.1) ovat pituudeltaan 32 bittiä, joten maailmanlaajuisessa internetissä julkisia IP-osoitteita on yhteensä noin neljä miljardia. IPv6-protokollan osoitteet ovat 128-bittisiä, joten määrällisesti osoiteavaruus käsittää yli 340 sekstiljoonaa IPv6-osoitetta!

IPv6-osoitteen tunnistaa kahdeksaan 16-bittiseen heksadesimaalisarjaan jaetusta, kaksoispisteellä (:) erotellusta muodostaan. Esimerkiksi osoite 2a00:1190:0001:0002:0003:0000:0000:ffff on IPv6-osoite. Kaikki sarjan etunollat voi jättää esittämättä, kuten myös pelkkiä nollia sisältävät sarjat voidaan lyhentää kahdella kaksoispisteellä (::) yhdessä osoitteen kohdassa. Esimerkiksi osoitteen 2a00:1190:0001:0002:0003:0000:0000:ffff voi esittää lyhennettynä 2a00:1190:1:2:3::ffff.

SuomiCom oli mukana kansallisessa IPv6-käyttöönottopäivässä 9.6.2015, joten IPv6 on käytössä SuomiComin ADSL-, VDSL2- ja kiinteistöliittymissä. Joillain alueilla ja laajakaistatekniikoilla on teknisiä rajoitteita ja IPv6-tukea ei voida tarjota liittymiin. IPv6-tuetussa liittymässä jaetaan sekä vanha IPv4- että uusi IPv6-osoite ns. dual-stackina, tarkoittaen että IPv6-osoite jaetaan verkkolaitteelle IPv4-osoitteen rinnalle. IPv6-osoitteet ovat siten käytettävissä kun esimerkiksi nettisivusto tai palvelu sitä tukee. Siirtyminen maailmanlaajuisesti IPv6-osoitteisiin tapahtuu hiljalleen tulevien vuosien aikana ja yksittäiselle netinkäyttäjälle muutos ei näyttäydy vielä välttämättä millään tavalla. IPv6-tuki on kuitenkin hyvä olla, sillä mikäli tulevaisuudessa nettipalvelut siirtyvät ainoastaan IPv6-verkkoon, on palvelu saavutettavissa omasta IPv6-tuetusta liittymästä.

Sillatuissa liittymissä saatavilla on yksittäiset IPv6-osoitteet DHCPv6-protokollan välityksellä. Mikäli liittymässä on käytössä IPv6-tuettu reititin, jaetaan liittymään myös oma IPv6-prefix ns. Prefix delegation -tekniikalla (DHCPv6 PD). Jaettu prefix on kooltaan /56. Prefix delegation korvaa IPv4:sta tutun NAT-osoitemuunnoksen. Osoitemuunnosta ei tarvitse tehdä, koska IPv6-osoiteavaruudesta riittää osoitteita jokaiselle lähiverkon laitteelle.

IPv6 tukeviin liittymiin on mahdollista saada oma kiinteä prefix. Tämä koskee sekä kotilaajakaistaliittymiä että PRO-yritysliittymiä (sis. SHDSL ja Valokuitu), joihin IP-osoitteita ei normaalisti jaeta dynaamisesti. Jaettavat prefixit ovat /48-kokoisia, joista viimeinen /64 käytetään linkkiverkon osoitteisiin. Pääasiassa /48-prefix on asiakaskohtainen, joka on tarkoitettu käytettäväksi asiakkaan kaikkien liittymien kesken. /48-prefix on mahdollista pilkkoa useampaan pienempään prefixiin (kuten /52, /56, /60) riippuen liittymien määrästä.

Testaa onko päätelaitteesi IPv6-yhteensopiva ja onko se saanut IPv6-osoitteen SuomiComin verkossa IPv6-testillä.

VPI/VCI: 0/100
Encapsulation: RFC 1483 Bridge
Multiplexing: LLC

ADSL-liittymissämme voit käyttää eri valmistajien ADSL2+-standardin mukaisia modeemeita. Tutustu oman laitteesi myyntipakkauksen mukana tuleviin ohjeisiin tai katso valmistajan internetsivuilta lisätietoja.

VDSL2- ja ADSL2+ G.Bond-liittymiin modeemi suositellaan hankittavan SuomiComin jälleenmyymänä. Yritysliittymien tapauksessa SuomiCom toimittaa päätelaitteen asiakkaalle.

Palvelimet
Saapuvan postin palvelin: mail.suomicom.fi
IMAPS: 993 (Salattu tiedonsiirto)
POP3S: 995 (Salattu tiedonsiirto)

Lähtevän postin palvelin: smtp.suomicom.fi
SMTPS: 465 (Salattu tiedonsiirto, edellyttää kirjautumista)
SMTP: 25

Webmail: https://webmail.suomicom.fi

Muut tiedot
HUOM! Osalla webhotelliasiakkaita sähköpostiasetukset eroavat tällä sivulla mainituista. Webhotelliasiakkaalle on toimitettu sähköpostitse hänen verkkotunnustaan koskevat asetukset webhotellin luonnin yhteydessä. Webhotellisi asetuksista voit kysyä myös asiakaspalvelustamme.

IMAPS-protokollaa suositellaan käytettävän, jos sähköpostia luetaan useammalla eri laitteella. IMAPS-protokollassa luetut viestit säilyvät sähköpostipalvelimella, kun taas POP3-protokollassa viestit oletuksena siirretään palvelimelta paikallisen laitteen asiakasohjelmaan.

SMTP-palvelin tukee käyttäjän tunnistusta (autentikointi) SSL-suojatussa portissa 465. Suosittelemme sen käyttöä ensisijaisesti. Käyttäjän tunnistuksen avulla voit lähettää sähköpostia myös muiden operaattoreiden verkosta. Kirjaudu käyttämällä sähköpostitilisi käyttäjätunnusta. Sähköpostia voi lähettää ilman käyttäjän tunnistusta ainoastaan SuomiComin laajakaistaverkosta, kun lähtevän postin palvelimena on käytössä SuomiComin SMTP-palvelin. Rajoitukset eivät koskea Webmailia, joka toimii operaattorista riippumatta.

Kotilaajakaistaliittymissä SMTP-portti 25 on suljettu ulkoverkkoon tietoturvasyistä. Mikäli liittymässä ylläpidetään sähköpostipalvelinta ja portin 25 avaamiselle on tarvetta, kysy lisätietoa asiakaspalvelustamme!

Ohjeet
SuomiCom tarjoaa myös selkeät askel kerrallaan –ohjeet sähköpostiasetusten asettamista varten.

Ohjeet Mozilla Thunderbird -ohjelmalle
Ohjeet Microsoft Livemail -ohjelmalle
Ohjeet Microsoft Outlook 2013 -ohjelmalle
Ohjeet Microsoft Outlook 2016 -ohjelmalle
Ohjeet Android -käyttöjärjestelmälle
Ohjeet Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmälle
Palvelimet
Saapuvan postin palvelin: whm1.suomicom.fi
Lähtevän postin palvelin: whm1.suomicom.fi
Webmail: https://whm1.suomicom.fi/roundcube/

Sähköpostin protokollat

SSL-suojatut portit
IMAP: 993
POP3: 995
SMTP: 465

Portit ilman SSL-suojausta
IMAP: 143
POP3: 110
SMTP: 587

Muut tiedot
Voit lisätä ja muokata sähköpostitunnuksia ja -ohjauksia (forwarder) hallintapaneelista. Ennen webmailin käyttöä, luo haluamasi sähköpostiohjaus (forwarder) hallintapaneelista ja muokkaa henkilökohtaiset tietosi webmailin asetuksiin (Asetukset -> Identiteetit).

IMAP-protokollaa suositellaan käytettävän, jos sähköpostia luetaan useammalla eri laitteella. IMAP-protokollassa luetut viestit säilyvät sähköpostipalvelimella, kun taas POP3-protokollassa viestit oletuksena siirretään palvelimelta paikallisen laitteen asiakasohjelmaan.

SMTP-palvelin edellyttää käyttäjän tunnistusta (autentikointi). Kirjaudu käyttämällä sähköpostitilisi käyttäjätunnusta.