Asiakastuki

Tukisivustoiltamme löydät vastaukset yleisempiin kysymyksiin

Sähköpostiasetukset

 Saapuvan postin asetukset 
Palvelin: mail.suomicom.fi
Portti: 993                         ( IMAP -protokolla, myös POP3 -protokolla on saatavilla käyttäen porttia 995 )
Suojaus: SSL/TLS
Todennus: Salasana

 Lähetävän postin asetukset 
Palvelin: smtp.suomicom.fi
Portti: 587                             ( Porttia 25 voi käyttää ilman SuomiComin sähköpostilaatikkoa, mutta vain SuomiComin liittymissä )
Suojaus: STARTTLS           ( Porttia 25 voi käyttää ilman suojausta, mutta sitä ei suositella )
Todennus: Salasana          ( Portti 25 ei edellytä todennusta )


Webmail: https://webmail.suomicom.fi

Muut tiedot

IMAPS-protokollaa suositellaan käytettävän, jos sähköpostia luetaan useammalla eri laitteella. IMAPS-protokollassa luetut viestit säilyvät sähköpostipalvelimella, kun taas POP3-protokollassa viestit oletuksena siirretään palvelimelta paikallisen laitteen asiakasohjelmaan.

SMTP-palvelin tukee käyttäjän tunnistusta (autentikointi) SSL-suojatussa portissa 587. Suosittelemme sen käyttöä ensisijaisesti. Käyttäjän tunnistuksen avulla voit lähettää sähköpostia myös muiden operaattoreiden verkosta. Kirjaudu käyttämällä sähköpostitilisi käyttäjätunnusta. Sähköpostia voi lähettää ilman käyttäjän tunnistusta ainoastaan SuomiComin laajakaistaverkosta, kun lähtevän postin palvelimena on käytössä SuomiComin SMTP-palvelin. Rajoitukset eivät koskea Webmailia, joka toimii operaattorista riippumatta.

Kotilaajakaistaliittymissä SMTP-portti 25 on suljettu ulkoverkkoon tietoturvasyistä. Mikäli liittymässä ylläpidetään sähköpostipalvelinta ja portin 25 avaamiselle on tarvetta, kysy lisätietoa asiakaspalvelustamme!

Palvelimet ja portit

 Saapuvan postin asetukset 
Palvelin: whm1.suomicom.fi
Portti: 993                             ( IMAP -protokolla, myös POP3 -protokolla on saatavilla käyttäen porttia 995 )
Suojaus: SSL/TLS                 
Todennus: Salasana           

 Lähetävän postin asetukset 
Palvelin: whm1.suomicom.fi
Portti: 587                              
Suojaus: STARTTLS            
Todennus: Salasana           

Webmail: https://whm1.suomicom.fi/roundcube/

Muut tiedot

Voit lisätä ja muokata sähköpostitunnuksia ja -ohjauksia (forwarder) hallintapaneelista. Ennen webmailin käyttöä, luo haluamasi sähköpostiohjaus (forwarder) hallintapaneelista ja muokkaa henkilökohtaiset tietosi webmailin asetuksiin (Asetukset -> Identiteetit).

IMAP-protokollaa suositellaan käytettävän, jos sähköpostia luetaan useammalla eri laitteella. IMAP-protokollassa luetut viestit säilyvät sähköpostipalvelimella, kun taas POP3-protokollassa viestit oletuksena siirretään palvelimelta paikallisen laitteen asiakasohjelmaan.

SMTP-palvelin edellyttää käyttäjän tunnistusta (autentikointi). Kirjaudu käyttämällä sähköpostitilisi käyttäjätunnusta.

SuomiCom Resolver DNS-palvelimet

IPv4
resolv1.suomicom.net – 217.119.36.4
resolv2.suomicom.net – 217.119.37.4

IPv6
resolv1.suomicom.net – 2a00:1190:53:1::1
resolv2.suomicom.net – 2a00:1190:53:2::1

Yllä ilmoitettuja DNS-nimipalvelinosoitteita voidaan käyttää kaikissa SuomiComin yhteyksissä. Kyseiset nimipalvelinosoitteet jaetaan myös DHCP:llä dynaamisiin IP-osoitteisiin.

SuomiCom autoritääriset DNS-palvelimet

ns1.suomicom.fi
ns2.suomicom.fi
ns3.suomicom.com
ns4.suomicom.com
ns5.suomicom.com

SuomiComin nimipalvelimet tukevat DNSSEC-validointia. Nimipalvelindelegaatiot ilmoitetaan domainin registrarille. SuomiCom asettaa nimipalvelindelegaatiot asiakkaan puolesta, jos verkkotunnus rekisteröidään SuomiComin kautta.

Yritysinternet liittymät

Päätelaite toimitetaan siltaavassa (Bridging) tilassa, joten nettiliittymiin suositellaan palomuurin tai reitittimen asennusta. Nettiliittymiin on saatavilla lisäpalveluna virtuaalinen tai fyysinen Fortinet palomuuri.

Yritysliittymissä asiakkaan käyttöön on varattu staattinen IP-verkko, jonka tiedot toimitetaan tilaajalle liittymän toimituksen yhteydessä.

IP-osoitteen käyttöönotto

Liittymän toiminta edellytää IP-osoitteen asettamista SuomiComin päätelaitteseen yhdistetylle laitteelle. Laitteeksi suositellaan palomuuria tai reititintä. Yhteyttä voi myös kokeilla suoraan tietokoneella ennen palomuurin tai reitittimen asennusta asettamalla yhdistettyyn tietokoneeseen kiinteä IP-osoite. Tässä ohje Windows tietokoneelle:

Kuluttajaliittymät

ADSL-, VDSL2- ja kiinteistöliittymissä DHCP-palvelin jakaa automaattisesti liittymään dynaamisen IP-osoitteen. Liittymiin voi kuulua myös kiinteä IP-osoite, jonka saat käyttöösi olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme. Kiinteitä IP-osoitteita ei jaeta liittymään DHCP:n avulla, vaan osoite on määritettävä verkkolaitteelle käsin.

IP-osoitteiden määrä

Perinteiset IPv4-osoitteet ovat käymässä vähiin verkkoon liitettävien laitteiden maailmanlaajuisen räjähdysmäisen kasvun vuoksi ja vanhat osoitteet korvataan tulevaisuudessa seuraavan sukupolven IPv6-osoitteilla. Uuden protokollan ansiosta osoitteita riittää maailman jokaisen nettiin liitettävän laitteen käyttöön.

Vanhat IPv4-osoitteet (esimerkiksi 192.168.0.1) ovat pituudeltaan 32 bittiä, joten maailmanlaajuisessa internetissä julkisia IP-osoitteita on yhteensä noin neljä miljardia. IPv6-protokollan osoitteet ovat 128-bittisiä, joten määrällisesti osoiteavaruus käsittää yli 340 sekstiljoonaa IPv6-osoitetta!

IPv6-osoitteiden tunnistaminen

IPv6-osoitteen tunnistaa kahdeksaan 16-bittiseen heksadesimaalisarjaan jaetusta, kaksoispisteellä (:) erotellusta muodostaan. Esimerkiksi osoite 2a00:1190:0001:0002:0003:0000:0000:ffff on IPv6-osoite. Kaikki sarjan etunollat voi jättää esittämättä, kuten myös pelkkiä nollia sisältävät sarjat voidaan lyhentää kahdella kaksoispisteellä (::) yhdessä osoitteen kohdassa. Esimerkiksi osoitteen 2a00:1190:0001:0002:0003:0000:0000:ffff voi esittää lyhennettynä 2a00:1190:1:2:3::ffff.

SuomiCom ja IPv6

SuomiCom oli mukana kansallisessa IPv6-käyttöönottopäivässä 9.6.2015, joten IPv6 on käytössä kaikissa SuomiComin liittymissä. Joillain alueilla ja laajakaistatekniikoilla on teknisiä rajoitteita ja IPv6-tukea ei voida tarjota liittymiin. IPv6-tuetussa liittymässä jaetaan sekä vanha IPv4- että uusi IPv6-osoite ns. dual-stackina, tarkoittaen että IPv6-osoite jaetaan verkkolaitteelle IPv4-osoitteen rinnalle. IPv6-osoitteet ovat siten käytettävissä kun esimerkiksi nettisivusto tai palvelu sitä tukee.

Siirtyminen maailmanlaajuisesti IPv6-osoitteisiin tapahtuu hiljalleen tulevien vuosien aikana ja yksittäiselle netinkäyttäjälle muutos ei näyttäydy vielä välttämättä millään tavalla. IPv6-tuki on kuitenkin hyvä olla, sillä mikäli tulevaisuudessa nettipalvelut siirtyvät ainoastaan IPv6-verkkoon, on palvelu saavutettavissa omasta IPv6-tuetusta liittymästä.

IPv6-osoitteiden käyttö

Sillatuissa liittymissä saatavilla on yksittäiset IPv6-osoitteet DHCPv6-protokollan välityksellä. Mikäli liittymässä on käytössä IPv6-tuettu reititin, jaetaan liittymään myös oma IPv6-prefix ns. Prefix delegation -tekniikalla (DHCPv6 PD). Jaettu prefix on kooltaan /56. Prefix delegation korvaa IPv4:sta tutun NAT-osoitemuunnoksen. Osoitemuunnosta ei tarvitse tehdä, koska IPv6-osoiteavaruudesta riittää osoitteita jokaiselle lähiverkon laitteelle.

IPv6 tukeviin liittymiin on mahdollista saada oma kiinteä prefix. Tämä koskee sekä kotilaajakaistaliittymiä että PRO-yritysliittymiä (sis. SHDSL ja Valokuitu), joihin IP-osoitteita ei normaalisti jaeta dynaamisesti. Jaettavat prefixit ovat /48-kokoisia, joista viimeinen /64 käytetään linkkiverkon osoitteisiin. Pääasiassa /48-prefix on asiakaskohtainen, joka on tarkoitettu käytettäväksi asiakkaan kaikkien liittymien kesken. /48-prefix on mahdollista pilkkoa useampaan pienempään prefixiin (kuten /52, /56, /60) riippuen liittymien määrästä.

Testaa onko päätelaitteesi IPv6-yhteensopiva ja onko se saanut IPv6-osoitteen SuomiComin verkossa IPv6-testillä.

SuomiCom tukee e-laskutusta

E-laskutuksen valitseminen on suositeltavaa, sillä se on edullinen, nopea ja ympäristöystävällinen* vaihtoehto vanhalle postilaskulle. E-laskuissa tili- ja viitetiedot on jo valmiiksi täytetty, joten maksujen vahvistaminen käy nopeasti ja vaivattomasti.

E-laskut tulevat perille sähköisenä verkkopankkiisi, eikä niistä peritä toimitusveloituksia. E-laskut voi vastaanottaa ja maksaa missä tahansa, jolloin niistä ei koidu ongelmia esimerkiksi pidemmällä lomalla.

Pankiltasi voit pyytää sähköposti- tai tekstiviesti-ilmoitusta, kun saat e-laskun. Pankkisi kanssa voit myös sopia e-laskujen veloitustavasta erikseen, manuaalisesta maksujen vahvistamisesta automatisoituihin maksuihin.

* E-lasku on ympäristöystävällinen, sillä sen käyttö tavalliseen paperikirjeeseen verrattuna säästää paperia, kirjekuoria ja mustetta. E-laskuja ei tarvitse tulostaa, joten sähköä ei kulu tulostamiseen. E-laskusta ei myöskään muodostu jätettä, joten e-laskun käyttäminen on ympäristövastuullinen ratkaisu.

E-laskusopimuksen luonti

1. Kirjaudu sisään verkkopankkiisi ja etsi valikoista ”Tee e-laskusopimus” tai hakukentästä ”e-lasku”.
2. Etsi laskuttajaa nimellä ”SuomiCom” tai ”Suomi Communications Oy”.
3. Täytä sopimukseen vaaditut tiedot, kuten SuomiComin asiakasnumerosi.

Jatkossa SuomiComin laskut saapuvat verkkopankkiisi. Tarkistathan e-laskusopimukseen täytetyt tiedot, mikäli e-laskutus ei toimi. Asiakasnumero löytyy edellisestä laskusta tai sen voi kysyä myös asiakaspalvelustamme.

Pankkien ohjeet e-laskun käyttöönottoon

Voit tarkistaa verkkopankkisi ohjeet e-laskusopimuksen solmimiseen:

Danske Bank
Aktia
Alisa Pankki
Nordea
Osuuspankki
S-Pankki
POP Pankki
Säästöpankki

Ota yhteyttä!